7/18/2013

Małe co nieco... czyli tarta z truskawkami

Ta tarta bardzo efektownie się prezentuje oraz dla niektórych może wydawać się trudna do wykonania. Jednak jest to błędne myślenie i mam nadzieje, że po zrobieniu jej gotowanie będzie największą przyjemnością - jeśli już nie jest ;) Jeśli  nie, to postaram się o zmianę Waszego statusu z "praca" na "pasja". 

Kochani, wiem że sezon truskawek już się powoli kończy, ale może Wam się jeszcze jakieś ostały? Dlatego chcę zaproponować tę wyśmienitą tartę.

Składniki na ciasto:
  • 280 g maki zwykłej pszennej 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 65 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 łyżeczki soli lub proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy wg. kolejności w mikserze i mieszamy na początku "pulsacyjnie", a później na normalnych obrotach do połączenia się składników (nie martwcie się jeżeli masa nie będzie połączona tylko sypka). Następnie okrągłą formę do tart
o średnicy 28cm, bądź taką jaką posiadacie wyłóżcie papierem do pieczenia (Dobra rada: zmoczcie zwinięty papier pod wodą, aby łatwiej go ułożyć w formie). Wyłożone ciasto piecz w temp. 175C przez 20 - 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.

Składniki na masę:
  • 1 opakowanie kremu na karpatkę
  • 400 ml. mleka*
  • 1 łyżka masła 
  • 250 g śmietanki 36% 
* na opakowaniu napisane jest 500 ml, ale ja zmniejszyłam ilość

Sposób przygotowania:
Do kubka wsyp zawartość torebki i zalej 200 ml zimnego mleka. W rondelku podgrzej resztę mleka z 1 łyżką masła i tuż przed zagotowaniem - jak zaczną tworzyć się małe bąbelki przy brzegu garnka; wlać zawartość kubka i energicznie mieszać do uzyskania masy, w której będzie stała łyżka. Zdejmujecie z ognia i pozostawiacie do ostygnięcia. Później ubijacie śmietanę - nie na sztywno, miksujecie masę karpatkową na gładko
i po 3 łyżki dodajecie do śmietany na wolnych obrotach, ale nie za długo, aby nie przebić kremu ;) Tak przygotowany krem wykładamy na spód.

Składniki do wykończenia: 
  • 350 ml wody (250 ml wrzącej i 100 ml zimnej)
  • 1 opakowanie galaretki (użyłam poziomkowej)
  • truskawki (lub inne owoce sezonowe)
Sposób przygotowania:
Do kubka z zimną wodą wsypujecie zawartość opakowania galaretki, mieszacie
i zostawiacie na 3 minuty aby żelatyna napęczniała. Następnie dolewacie wrzącej wody i znowu mieszacie aż galaretka dokładnie się rozpuści - nie będzie małych grudek żelatyny. Pozostawiacie do ostygnięcia i wstawiacie do lodówki w celu uzyskania gęstej cieczy - w innym wypadku ciasto wchłonie galaretkę.

W tym czasie na ostudzony spód wykładacie krem i układacie truskawki lub inne owoce. Na koniec zalewacie gęstą galaretką. Wstawiacie na ok. 2h do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz