Jeśli nie wiecie co zrobić z zebranymi poziomkami (jak ich wcześniej nie zjedliście w lesie) to doskonały pomysł na wykorzystanie tych cudeniek. Oczywiście możecie poziomki zastąpić innymi owocami sezonowymi.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 80 g cukru
Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Z gotowego ciasta formujemy kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy wokół okrągłych foremek
z zapasem na ok. 2 cm. (w zależności od wysokości foremek). Foremki wykładamy papierem do pieczenia; przekładamy ciasto i dopasowujemy do foremki. Na koniec nakłuwamy widelcem i pieczemy w 175C ok. 15 minut – do zarumienienia się brzegów; i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 500 g twarogu półtłustego
- 200 g śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Żelatynę namocz w 6 łyżkach mleka – ok. 10 minut, a resztę mleka podgrzej na małym ogniu z cukrem wanilinowym. Zalej nim napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do ostygnięcia. Następnie ubij śmietankę z cukrem. Do kolejnej miski włóż twaróg i powoli miksując wlewaj ostudzoną żelatynę. Później dodaj w dwóch porcjach ubitą śmietankę i dokładnie ją wymieszaj. Gotowy krem przełóż do tarteletek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp poziomkami (lub innymi owocami) i delektuj się chwilą przyjemności.
Przepis nie jest trudny, a w upalny dzień idealny do ochłodzenia się zamiast lodów.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz