7/20/2013

Poziomkowa tartaletka

Jeśli nie wiecie co zrobić z zebranymi poziomkami (jak ich wcześniej nie zjedliście w lesie) to doskonały pomysł na wykorzystanie tych cudeniek. Oczywiście możecie poziomki zastąpić innymi owocami sezonowymi.



Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Z gotowego ciasta formujemy kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy wokół okrągłych foremek
z zapasem na ok. 2 cm. (w zależności od wysokości foremek). Foremki wykładamy papierem do pieczenia; przekładamy ciasto i dopasowujemy do foremki. Na koniec nakłuwamy widelcem i pieczemy w 175C ok. 15 minut – do zarumienienia się brzegów; i odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na krem:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g śmietany 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:

Żelatynę namocz w 6 łyżkach mleka – ok. 10 minut, a resztę mleka podgrzej na małym ogniu z cukrem wanilinowym. Zalej nim napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do ostygnięcia. Następnie ubij śmietankę z cukrem. Do kolejnej miski włóż twaróg i powoli miksując wlewaj ostudzoną żelatynę. Później dodaj w dwóch porcjach ubitą śmietankę i dokładnie ją wymieszaj. Gotowy krem przełóż do tarteletek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp poziomkami (lub innymi owocami) i delektuj się chwilą przyjemności.

Przepis nie jest trudny, a w upalny dzień idealny do ochłodzenia się zamiast lodów.


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz