7/20/2013

Wiśniowa rozkosz

Sezon na wiśnie powoli się rozpoczyna. Dlatego kiedy byłam ostatnio na bazarku skusiłam się na kupno tych pięknych czerwonych koralików. Z początku nie wiedziałam co z nimi począć, bo same w sobie były po prostu pyszne. Dopiero po dłuższym przejrzeniu produktów w szafce natchnienie przyszło z małą puszeczką mleka kokosowego. Jak sami widzicie wyszło cudowne ciasto...


Składniki na kruszonkę:
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść wg. kolejności w niedużej misce. Rozetrzyj je miedzy palcami, tak aby uzyskać małe kuleczki kuleczki. Następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mleka kokosowego*
  • 2 szklanka mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g wydrylowanych wiśni
* może być zwykłe mleko

Sposób przygotowania:

Suche składniki przesiewamy przez sitko do miski: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Później rozpuszczamy w ½ szklance mleka masło i po całkowitym rozpuszczeniu wlewamy pozostałe, aby szybciej ostygło. Mleko z masłem przelewamy do miski z mąką, wbijamy jajka i miksujemy - tylko nie za długo. Wymieszane ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub tartą bułką formy o średnicy 24 cm. Na wierzch wykładamy wiśnie obtoczone w mące i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut lub do tzw. suchego patyczka w 180C. Ciasto ostudzić i podawać w ciepłe dni z łyżką lodów.

To wspaniały przepis; ciasto jest lekkie i puszyste z nutą kokosu, który doskonale komponuje się z wiśnią.


Miłego delektowania się!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz