10/18/2013

Dla każdego coś słodkiego, czyli szarlotka na październikowe popołudnia…

Zanim stwierdzicie, że jest to dla Was za trudne to zapoznajcie się z przepisem i nie poddawajcie się za pierwszym razem. Przecież każde początki nie należą do najłatwiejszych – moje także takie były, ale nie poddałam się i teraz widzę tego efekty. Otworzyłam bloga i w wolnej chwili chodzę na kursy. Ale dość pisania trzeba przejść do działania…


Składniki na mus jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
  • 80 g cukru (w zależności od smaku jaki lubimy)
  • 2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Sposób wykonania:

Oczywiście na początek myjemy jabłka, obieramy je i wydrążamy gniazda nasienne – ja przekrawam owoce na cztery i wycinam miejsce z nasionami. Tak przygotowane jabłka kroimy na pół centymetrowe plasterki i wkładamy do dużego garnka. Następnie dodajemy cukier, cynamon i dusimy przez ok. 20 minut – tak aby były miękkie. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy w tym czasie kruszonkę oraz spód ciasta.

Składniki na kruszonkę:
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła nie solonego
Sposób wykonania:

Składniki umieszczamy wg. kolejności w misce i ucieramy między palcami do momentu powstania kuleczek. Jeżeli zostało nam parę minut do dopieczenia się spodu ciasta to wsadzamy naszą kruszonkę do lodówki.




Składniki na kruche ciasto:
  •  280 g mąki*
  • 65 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18% / jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 90 g masła pokrojonego w kosteczki
*ja dodaję 100 g mąki krupczatki i 180 g mąki pszennej – zwykłej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieszczamy wg. kolejności w mikserze i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, połączenia się składników; albo zagniatamy ręcznie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i umieszczamy na posypanym odrobiną mąki papierze do pieczenia ( wcześniej dopasowanego do formy – ja używam tortownicy o średnicy 24 cm). Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy z papierem do formy. (Nie denerwujcie się jak za pierwszym razem ciasto nie dopasuje się do formy.) Wyłożone ciasto po nakłuwaj widelcem i piecz w temp. 175C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wyłóż jabłka i posyp kruszonką. 
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz