10/18/2013

Sernik lekki jak ptasie mleczko

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na sernik; nie tylko wyśmienity, ale i bez masła. Przepis, na którym bazowałam dostałam od mamy. Oczywiście zawierał masło i stwierdziłam, że nie zaszkodzi spróbować zrobić odchudzony sernik. W smaku niczym się nie różnił i z kolejnymi wypiekami tylko go dopracowywałam. Mając już idealny przepis robię tylko taki. Dlatego wydaje mi się, że nie jest to ciasto trudne w przygotowaniu i każdy z nim sobie poradzi.



Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 1 cukier waniliowy (30 g)
  • 12 łyżek stołowych cukru białego
  • 1 budyń waniliowy słodzony
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Na początek radzę przygotować dwie miski - większą i mniejszą. Do większej wbij jedno całe jajko i oddzielone żółtka z pozostałych jajek, a w mniejszej umieść białka. Później ubij białka ze szczyptą soli i czterema łyżkami cukru na tzw. bezę. Następnie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, tak aby nie było go czuć między palcami. Dodaj do masy z żółtek ser oraz budyń i wymieszaj ( ja używam miksera ustawionego na wolnych obrotach). Na koniec połącz ubite białka z masą serową - do masy serowej białka w dwóch porcjach.


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz