12/31/2013

Makowe całuski

Kochani w tym szczególnym dniu - Nowym Roku; chcę się z Wami podzielić przepisem na pieczone pierogi z makiem. Są one proste w przygotowaniu, pyszne i znikają już po wyjęciu z piekarnika. A chyba każdy lubi szybkie i efektowne przysmaki? Dlatego zachęcam Was do ich przygotowania nawet 2 godziny przed przyjściem gości.

Składniki na ciasto krucho-drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g masła wyjętego z lodówki
  • 25-30 g świeżych drożdży 
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 czubata łyżeczka glukozy (jeśli nie posiadacie można zastąpić cukrem)
  • 1 cukier wanilinowy 32 g
  • 3 jajka (2 całe jajka i żółtko do ciasta, białko do posmarowania)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • masa makowa
Sposób przygotowania:

Na początku w szklance dokładnie rozmieszaj drożdże w śmietanie z glukozą lub cukrem. Odstaw do wyrośnięcia i w tym czasie włóż po kolei do robota kuchennego składniki wymienione wyżej. Następnie wymieszaj ciasto, podziel na trzy części i rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Później wyciskaj kółka szklanką o średnicy 8 cm, nałóż farsz i zlepiaj jak pierogi - powtarzaj tę czynność dopóki nie skończy się ciasto. Na koniec posmaruj białkiem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 175 C. 

Dobra Rada:
  1. Jeśli nie chcesz robić małych pierożków możesz zrobić 2 makowce tylko będą się piekły dłużej ok. 45 - 60 min. w temperaturze 175 C.
  2. Jeśli nie lubicie maku możecie zastąpić go swoim ulubionym przysmakiem np.: jabłkiem.
  3. Jeśli macie ochotę na coś słonego nie dodawajcie cukru wanilinowego, zwiększcie ilość soli do 1/2 łyżeczki i zróbcie pierogi z kapustą - jak na bigos, szpinakiem...
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz