8/15/2015

Kurs cukierniczy I i II stopnia cd

Dzień 3 - CIASTA UCIERANE + PARZONE

Do tego dnia nie wiedziałam, że do ciast ucieranych zaliczają się drobne ciasteczka typu Anatolek czy bitek znanych też jako baletki... Raczej "ciasta ucierane" kojarzyłam ze sławnym pound cake
i zagranicznymi biszkoptami wykorzystywanymi
w tortach angielskich  albo powszechnie znanym ciastem ucieranym
z owocami. Jednak podczas pierwszych minut szkolenia okazało się, iż moje przekonanie jest błędne i podejście do tematu "To już pewnie znam, utrwalę sobie tylko to co wiem" również. Oprócz tego, w między czasie, przygotowaliśmy ciasto parzone, z którego wykonaliśmy eklerki oraz ptysie.
WAŻNE dla wszystkich przepisów na ucierane ciasta:
  • Do pewnego momentu należy dodawać po jednym jajku do masy masłowej.
  • Używać tylko przesianej mąki.
Anatolki:

Składniki:
  • 175 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 225 ml żółtek
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 300 g maki
Sposób przygotowania:
Margarynę ubijamy na biało z cukrem. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, aby uniknąć zważenia ciasta. Dopiero wtedy dodajemy powoli, po jednym żółtku i na koniec ręcznie (np. za pomocą trzepaczki) łączymy z mąką. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego
i szprycujemy. Czas pieczenia 15-20 minut
w temperaturze 180 C.


    Całuski (Baletki/Bitki):


    Składniki
    :
    • 200 g margaryny
    • 200 g cukru 
    • 167 ml żółtek ~ 10 żółtek
    • 334 g mąki
    • 35g cukru wanilinowego
     
    Sposób przygotowania - jak Anatolki:
    Margarynę ubijamy na biało z cukrem. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, aby uniknąć zważenia ciasta. Dopiero wtedy dodajemy powoli, po jednym żółtku i na koniec ręcznie (np. za pomocą trzepaczki) łączymy z mąką. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy. Czas pieczenia 15-20 minut w temp. 180 C.


    Ciasto jogurtowe bez zakalca

    Składniki:
    • 300 g mąki
    • 267 g cukru pudru
    • 500 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia ~ 15g
    • 5 jajek
    • 267 g jogurtu
    Sposób przygotowania:
    Margarynę ubijamy na biało z cukrem pudrem. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, aby uniknąć zważenia ciasta. Dopiero wtedy dodajemy powoli, po jednym jajku na zmianę z 3-4 łyżkami mąki cały czas miksując. Na koniec ręcznie (np. za pomocą trzepaczki) łączymy z jogurtem. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Czas pieczenia 1h 25 minut (od tego zależy czy powstanie zakalec) w temp. 165 C.

    Ciasto parzone:
    Składniki:
    • 500 ml wody
    • 500 g mąki
    • 250 g margaryny
    • 15 jajek
    • sól 
    Sposób przygotowania:
    W garnku podgrzewamy wodę
    z solą i masłem. Kiedy masło się rozpuści, a przy brzegach rondelka zaczną tworzyć się bąbelki dodać mąkę i energicznie mieszając doprowadzić do jednolitej, dość zbitej masy. Wyłączyć palnik i pozostawić do ostygnięcia. Aby zapobiec utworzeniu się skorupki smarujemy wierzch masy tłuszczem lub przykrywamy folią spożywczą. Następnie miksujemy ciasto przy użyciu haka
    i stopniowo dodajemy jajka. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego
    i szprycujemy np.: eklerki, ptysie, groszek ptysiowy, słomki czy blaty do karpatki. Czas pieczenia
    w zależności od wielkości 20-40 minut w temperaturze 200 C.
    Pamiętaj: NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA

    Krem śmietanowy:

    Składniki:
    • 1 l śmietany 36% 
    • 150 g cukru pudru
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    Sposób przygotowania:
    Ubijamy śmietanę ok. 3 minuty bez cukru, aby sama zaczęła podwajać objętość ale nie była ubita na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywno.


    Smacznego!

    2 komentarze:

    1. Widzę, że w tych przepisach używana jest wyłącznie margaryna. A czy można zamienić na masło? U nas margaryna jest zbyt miękka i zupełnie nie nadaje się do ucierania.
      Ściskam mocno.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja do tej pory używałam również masła... Ostatnio korzystając z tych przepisów zabrakło mi margaryny i zrobiłam pół na pół z masłem. Generalnie chodzi o to, że margaryna zawiera utwardzacze przez co szybciej można obrobić np. kruche ciasteczka, a używając masła należy ciasto schłodzić ;)
        Ściskam mocno i życzę pysznych wypieków.

        Usuń